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Dear Mr Williams, 

Response to Queensland’s Electrical Safety Act 2002 issues paper 

Thank you for the opportunity to respond to the Queensland Electrical Safety Act 2002 issues paper 

(Issues Paper).  

 

The Clean Energy Council (CEC) is the peak body for the clean energy industry in Australia. We 

represent and work with over 900 of the leading businesses operating in renewable energy, energy 

storage and renewable hydrogen. We are committed to accelerating Australia’s clean energy 

transformation.  

 

The CEC welcomes this review of the Electrical Safety Act 2002 (Qld) (the Act), almost two decades 

since it was passed.   We recognise that safety is critical to the success of the renewable energy industry 

and we are pleased to work in collaboration with the ESO and other industry stakeholders to ensure that 

the Act remains fit for purpose.  

 

Careful consideration must be given to any potential changes to the Act to ensure that any refinements 

made to cater to future technology changes do not unnecessarily date the legislation, but rather provide 

a principled framework for the evolution of the sector.  With this in mind, we have reviewed the Act In 

collaboration with our membership and have concluded that it remains largely fit for purpose.   

 

One area however where we do believe modification is warranted is in relation to the definition of 

‘electrical equipment’ (Question 1 in the Issues Paper).  Solar PV modules are not currently considered 

to be ‘electrical equipment’ under the Act because they are extra low voltage, often in the range of 40-

60v, and are therefore excluded under the definition set out in Section 14 of the Act.  The CEC suggests 

that whether a piece of equipment is considered ‘electrical equipment’ or not should be determined by 

the intended purpose of the equipment, rather than the voltage level.  We suggest that the definition be 

changed to an intent or purpose-based definition, without the reference to voltage, in line with the 

definition of ‘electrical equipment’ under AS3000.  However, we submit that it is essential that the 

definition be drafted so as to exclude items such as single batteries, automotive car batteries, electrical 

stock fences or camping solar panels from being considered ‘electrical equipment’, otherwise actions 

such as replacing a smoke detector battery could be considered ‘electrical work’. 

 
We note that if the definition of ‘electrical equipment’ were changed so as to include solar modules, work 
such as heavy lifting, locating, mounting or fixing of solar modules would still be considered non-
electrical work due to the exemptions under the definition of ‘electrical work’ in sections 18(f), (g), (m) 
and (n) of the Act.  These exemptions remain appropriate noting that these tasks are mechanical in 
nature.  The exemption for locating, mounting or fixing of solar modules is also supported by both the 
Queensland Building and Construction Commission Act 1991 and the Queensland Building and 
Construction Commission Regulation 2018, which state that the installation of solar PV panels 
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constitutes ‘building work’ requiring a QBCC licence (which in turn is not required if the system is ground-
mounted). 
 
In relation to earthing practices, we acknowledge that the continuity of the earthing system is essential 

and we are satisfied that the existing procedures and regulatory framework, which requires licensed 

electrical workers to install, visually inspect and test earthing connections prior to the connection of the 

PV panels, provides the necessary charter to ensure that this task is performed satisfactorily.  This 

requirement is also consistent with the Building Code of Australia, clause 3.4.2.2 (b) which requires a 

steel frame to be permanently electrically earthed.  Construction practices in these instances do not 

require electrical workers to install and mount such frames but rather to connect and test the 

permanently connected earth. 

In relation to the remaining questions posed in the Issues Paper, we have a number of other minor 
comments which are outlined in the table below: 
 

No Question Recommendation(s) 

2.  If any, what changes should be made to 

the scope of ‘serious electrical incident’ 

and ‘dangerous electrical event’ 

considering threshold issues of near 

misses and voltages involved, 

particularly considering technological 

changes over time? 

Section 11(2)(b) should be amended as the 
current wording may deter people from 
receiving medical assistance to avoid a 
reportable incident.  
 
We suggest that the words ‘is treated for the 
shock or injury by or under the supervision of a 
doctor’ be removed completely, or alternatively 
that the section is amended to include ‘whether 
or not the person is treated for the shock or 
injury by or under the supervision of a doctor.’ 
 
This change would also align this definition with 
section 35 and 37 of the Work Health and 
Safety Act 2011 (Cth), which requires that an 
electrical shock, with no mention of medical 
assistance, be a ‘reportable incident’ (question 
7). 

3.  Is there benefit in adding examples of 

various terms that draw on technological 

changes over time and are therefore 

clearer to interpret and apply to the 

contemporary environment? If so, what 

examples should be included? 

We submit that these could be addressed in 

codes of practice, rather than within the Act 

itself.   

 

One example that could be included within the 

codes of practice could be for earthing 

applications, e.g. a non-earth requirement for 

glass-glass panels, as opposed to glass panels 

with a metal frame.    

4.  If any, what changes should be made to 

the objects and regulation-making 

powers of the Act to ensure they are 

broad enough to encompass duties to 

ensure electrical safety in the 

contemporary environment? 

We don’t consider that any changes are 

required to the objects or regulation making 

powers of the Act. 

5.  If any, what changes should be made to 

ensure existing duties, such as those of 

suppliers and importers, are of sufficient 

We don’t consider that any changes are 

required. The CEC submits that the extensive 

coverage of existing international standards (for 

example IEC, ISO, BS etc) and Australian/New 
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No Question Recommendation(s) 

scope to ensure safety in the 

contemporary environment? 

Zealand standards (AS/NZ) adequately ensure 

safety. 

6.  Is it necessary to make changes to 

ensure the clarity of the status and 

application of codes of practice? If so, 

how could this be achieved? 

We submit that the existing status and 

application of codes of practice is appropriate, 

and no changes are required.   

7.  If any, what changes should be made to 

align the Act with the Work Health and 

Safety Act? 

Please see the response to Question 2 above. 

8.  More broadly, if relevant, how should the 

Act be changed to ensure new 

technologies for generating, distributing 

and supplying electricity are captured 

within key definitions, reflected in the 

scope of ‘electrical work’, and also 

reflected in key duties to ensure 

electrical safety? 

The CEC considers that the term ‘battery’ may 

be too narrow in the long-term and we suggest 

that the use of a term such as ‘energy storage 

device’ may be more appropriate.  

9.  What, if any, changes are required to 

improve electrical safety in relation to 

electrical worker and contractor 

licenses? 

The development and application of recognised 

competencies would provide industry with the 

opportunity to improve safety performance.   

 

We submit that various industries and functions 

should require holders of electrical worker and 

contractor licences to attain additional 

competencies (i.e. high voltage operations and 

working or testing of hazardous area 

equipment). 

 

Such courses could be developed today by 

RTOs in accordance with the requirements of 

the Electrical Safety Act (2002), and other 

relevant occupational health and safety 

legislation, regulations and guidance.  Such 

courses could provide a useful foundation for 

those wishing to both (i) enter the sector and 

(ii) for licence holders to be deemed competent 

when assessing and managing risk.  

 

Thank you again for the opportunity to provide a response to the review of the Act. Please do not hesitate 

to contact me on 0417 033 752 or at afreeman@cleanenergycouncil.org.au if you wish to discuss these 

matters further. 

 

Yours sincerely,  

 
Anna Freeman 

Policy Director, Energy Generation 


